Finn ut mer om din samling

Vi som samler vi samler på det som er spesielt for oss. Dette kan være alt fra frimerker og mynter, til biler eller lamper. Vi begynner gjerne i det små og kjøper en og annen gjenstand som er fascinerende. Etter hvert så har man begynt slippe opp for plass i pyntehyllene i stua, i skuffene på kontoret eller andre steder hvor man oppbevarer det man samler på.

Så når man har nådd dette nivået, og ikke blitt grepet av samlemani, så gjelder det å begynne å organisere samlingen din. I noen tilfeller så kan dette, dessverre, føre til at du må fjerne noe fra samlingen.  Du vil dessverre ikke kunne beholde alt, uansett hvor moro det er. Vel, med mindre du har mye penger på bok og du har råd til å sette av et stort rom bare til din samling.

Lær mer om emnet

Lær mer om emnet

Det finnes helt sikkert noen som har forsket på hvorfor vi mennesker samler på ting. Kanskje det har med at urfolk ikke viste hva som var viktig og ikke? Kanskje var det lurt å ha et lager av ting så man alltid hadde noe tilgjengelig?

Uansett hva som er årsaken så er det et faktum at det nesten garantert finnes noen som samler på det du gjør. Ergo så finnes det nesten garantert noen ute i verden som liker det samme som deg og som har kunnskap om dette emnet. Hvis du samler på gamle matchbox biler så finnes det et helt samfunn der ute som deler din lidenskap. Noen av dem vil samle på de eldste bilene, noe på biler som er produsert med en bestemt tematikk og slik fortsetter listen.

Blader og bøker

Blader og bøker

Når mange har behov for å vite mer om noe, så er det alltid noen som kan tjene litt penger på å tilby denne informasjonen. Så det er flere forlag som gir ut både bøker og blader om forskjellige samlinger og forskjellige samleobjekter.

Bladene som utgis er selvsagt de mest dynamiske ettersom disse blir utgift et par ganger i året. De dekker gjerne mer enn et samle-område slik som både matchbox biler og porselensdukker. På den måten så kan utgiveren nå et større publikum og få høyere salgstall. Noen blader tar for seg perioder slik som Antikk, men felles for dem alle er at de gir en grei oversikt over emnet og tillater flere synspunkter.

Skal man gå i dybden på et emne så lønner det seg å kjøpe en bok om dette emne. Her er det litt færre muligheter dessverre. Man finner mange bøker om frimerker, gamle leker og mynter, men andre emner kan det være litt verre med. Løsningen er ofte å lete i utenlandske bokhandler, som nå gjerne er tilgjengelig på nett. Her kan du finne utrolig mange skatter, så lenge du klarer å lese litt av det aktuelle språket.

Hva er det verdt?

Jeg elsker å samle på bøker, men en av mine favoritter er ikke en gammel og dyr bok. Det er veldig slitt Detektiv Nancy Drew bok. Den var en av de første bøkene jeg kjøpte med mine egne penger og den har vært med på utallige flyttelass siden den gangen.

Så det er ikke slik at man alltid må velge samlingen eller tingene i samlingen basert på pengeverdien. Det kan være andre faktorer som er like viktig, om ikke viktigere. Derfor blir det å velge ut hva man skal beholde og ikke, en veldig tung avgjørelse.

Uansett hvordan utvelgelsen gjennomføres så er det greit å vite hvor mye ting er verdt. Det er dumt å bytte bort eller kaste bort ting som er verdt mye penger. Hvis du likevel ønsker å kvitte deg med tingen så kan du kanskje selge den og tjene litt penger. Så det gjelder å vite hva ting er verdt.

Ikke ta forhastede avgjørelser

Ikke ta forhastede avgjørelser

Jeg har flere ganger måtte kutte ned samlingen min. Det er rett og slett ikke plass i huset til alt, selv etter å ha tatt i bruk garasjen (etter å ha brukt mye penger på å isolere den). Så jeg har etter hvert funnet en rytme på hvordan jeg skal gå velge, uten å bruke flere måneder. Jeg går og tar 20 bøker vilkårlig fra hyllene. Så ser jeg på dem og prøver å huske hva de handlet om eller hva som gjorde dem så spennende.

Jeg lar dem ligge fremme på bordet, til min kones irritasjon, en hel kveld mens jeg holder på med andre ting.
Det viktigste er å gjøre noe som ikke er veldig anstrengende, for hjernen skal slappe av og få assosiere fritt.

Jeg må innrømme at jeg velger da å sitte på nett og spille på spill. Jeg velger meg nettsteder med mange forskjellige spill slik som 123Spill eller PokerstarsCasino. Her kan jeg slappe helt av, samtidig som jeg tenker på bøkene, på fint kalt ”fri assosiasjon” . Dette gjør det mye enklere å velge rett og jeg angrer sjelden.