Fra uskyldig samling til sykdom

Som jeg nevnte tidligere er det ingen grenser for hva man kan samle på. For noen er det en liten hobby, mens for andre har det utviklet seg til en mani. Det har blitt en del mennesker som gjør absolutt alt for å kunne samle sine spesielle ting. Da går det gjerne over styr med alt annet som f.eks. familie og venner.

Tenkte jeg skulle se litt på noen av de ekstreme samlere i dag. Det som gjerne startet som en uskyldig hobby for noen har blitt en total samlemani, blir gjerne omtalt som tvangslidelse, man bare må ha mere uansett. Andre kan ha hatt en opplevelse i barndommen som var den utløsende faktor. Det finnes profesjonelle folk som hjelper de som har lidelsen. Men det er en tidkrevende behandling og det går som regel alt for lenge til de innser problemet selv og tar skrittet og får behandling. De som lider mest er jo familien som bor sammen med dem, mange ekteskap og forhold har endt pågrunn av samlemaniet. Mange sitter også med en enorm gjeld.

Slik kan det gjerne se ut i huset/leiligheten til en som har samlemani på bøker. Kun små korridorer som man kan bevege seg i rundt om i huset. Det er vel ikke vanskelig å forestille seg hvor problematisk et familieliv kan bli med et sånt hjem, spesielt hvis det også er barn i familien. Man unnviker å invitere familie og venner på besøk, det går selvfølgelig ut over livskvaliteten til hele familien. Her er det også en veldig brannfarlig situasjon. Andre har det ekstremt uhygienisk i hjemmet på gunn av samlemanien, som foreksempel på neste bilde.

Her er det ikke lett for hverken små eller store i familien og komme seg frem, for og ikke snakke om hygienen i et sånt hjem. Slike mennesker trenger virkelig hjelp for sin lidelse ikke bare for sin egen skyld men også for de øvrige i boligen.

TV SHOW

Det finnes egene tv show eller programmer i mange land om problemet, det sier jo litt om omfanget av problemet. I de fleste av disse tv showene og programmene blir man tilbydt hjelp og behandling for sin lidelse. Det er gjerne familien som melder dem på, for dem er det muligens eneste håp for og kunne håpe på et normalt familieliv og ha et vanlig hjem og komme til. Det har blitt et populært tv-innslag spesielt i Amerika. Behandlingen er som nevt tidligere tidskrevende, alle har jo en forskjellig bakgrunn til manien, di fleste har hatt en traumatisk opplevelse som barn eller ung, det kan være en utfordring og komme frem til den egentlige årsaken i disse sakene. De enklere sakene er vel de som har latt manien ta overhånd fra hobbyen som begynte så uskyldig, men for all del de kan være vanskelige nok og kurere. Det er mange forskjellige behandligs måter, noen med bare psykolog, noen med hypnose, familieterapi, psykomotorisk fysioterapi, kognetiv behandling, kroppsorientert psykoterapi, for å nevne noen. Det er jo veldig inviduelt i hver sak.

Det var litt om de eksterme samlere. Neste gang tar jeg en titt på de som har samling som en relativ liten hobby. Følg med videre.