Frimerkesamlinger

Frimerkesamlinger

Har du ingenting å fylle dagene med? Går du bare hvileløst omkring uten mening? Skulle du ønske du hadde en hobby eller noe spennende å ta deg til? Hva med å samle på frimerker? Men å samle på frimerker er kanskje noe nerdete. Og er du født på 2000-tallet er det ikke sikkert du engang vet hva frimerker er.

Da er det en rekke spørsmål som dukker opp. Det kan vøre vanskelig å vite hva som trengs for å starte med en frimerkesamling, men spør man en onkel eller bekjent vil de sikkert kunne hjelpe til. Kan man bli rik av å samle på frimerker, og hvordan kommer man i gang med frimerkesamlingen?

Hva er frimerker?

Frimerkene oppstod på 1600-tallet, da man begynte å systematisere måten man sendte beskjeder og viktige dokumenter på. Før den tid hadde man egne bud og utsendere som dro med posten ens ærend, men dette var kun forbeholdt de velstående og rike. På 1800-tallet ble frimerker produsert på kommersielt grunnlag, fordi man måtte finne en måte å prislegge frakten på. Det skulle derfor være mulig for hvem som helst å sende brev, pakker og forsendelser i et land eller over landegrensene. Et vanlig brev hadde en kostnad, mens en tung pakke ble prissatt høyere. På den måten kunne man differensiere brevposten og dermed oppstod en rekke forskjellige frimerker. Det aller første kjente frimerke ble laget i England i 1840 og var 1 penny frimerket med motivet av dronningen på.

Hva er frimerker?
Hva er frimerker?

I Norge kom frimerker bare noen år etterpå. 1-skilling og posthorn-frimerkene kom tidlig. Det er altså forskjellige frimerke-serier man kan samle på. Frimerkene har forskjellige motiv, som små kunstverk på bittesmå papirlapper. Motiv som konger og dronninger, nasjonalsymbol som dyr, planter, riksvåpen og gjenstander er vanlige motiv på frimerker.

Frimerker kommer i forskjellige opplag, og dette er like viktig som at frimerket er gammelt. Har man et frimerke fra et lite opplag, kan dette være enda mer sjeldent og verdifullt. Noen opplag er laget under de store krigene, og de kan ha fått spesielle stempel på seg, slik som V-merkene var et nazi-symbol på den tiden.

Hva skal man se etter?

Frimerkenes tilstand er uhyre viktig. Et frimerke skal ha et motiv foran som er drapert for å vise at det ikke er brukt. Slike ubrukte frimerker har sin egen verdi, men ofte kan det være vanskelig å finne ut av for en nybegynner. Andre faktorer som gjør frimerker verdifulle er om de er festet på såkalte førstedagsbrev eller om de er festet på rull med mange lignende frimerker. Slike ruller eller ark med flere frimerker er svært sjeldne og kan ha enorm verdi. Ikke fordi papirlappene i seg selv er verdifulle som gull, men fordi mange som deg er filatelister som leter etter de samme skattene som deg.

Å samle på frimerker er som å starte sin egen lille skattejakt. Man kan lete på loft og gjenglemte kister, gå på auksjoner eller søke etter dem på nett. Blir man medlem av NFT, Norsk Filatelistforbund, får man masse gode tips og triks. Begynn med å kjøpe et frimerkehefte og sett i gang.