Kunstsamlinger

Kunstsamlinger

Jeg var litt innom det med kunst i et av mine første innlegg her, men i og med at temaet er ganske stort, synes jeg det fortjener å bli litt mye mer belyst. Det å samle kunstverk er gjerne noe som knyttes til svært velstående mennesker, da særlig billedkunst er ofte veldig kostbart. Det har hendt og at noen store kunstverk har blitt funnet og oppdaget ved en tilfeldighet, men vi har og lest om stjålne tyverier som aldri har blitt funnet. Det meste av de største kunstverk befinner seg i kjente museer og gallerier i verden og kan nytes av folk flest. Noen få heldige privatpersoner er derimot i behold av kunstsamlinger som selv de største museene gjerne skulle hatt. Jeg kommer litt tilbake til det med kunstsamlere i siste del av innlegget.

Om kunstsamlinger

For å kunne bli betegnet som en kunstsamling må et utvalg av kunstverk bli vurdert av kyndige fagpersoner. De aller fleste kunstsamlinger inneholder malerier, skulpturer, tegninger og grafikk. I tillegg er fotokunst, ny mediekunst, kunsthåndverk, tekstilkunst og haute couture også å anse som kunstverk som ofte oppbevares i nasjonale kunstmuseer. Bøker, frimerker, mynter, plater og lignende blir gjerne oppbevart på universiteter og i biblioteker, men selvsagt også hos private samlere, som meg selv. Det er veldig få privatpersoner som kan ha kostbare kunstsamlinger, da disse koster en del, men også gjerne stiller høye krav til bevaring og konservering. Allikevel er det mange kunstsamlere der ute som enten bare er interessert i kunst for kunstens skyld eller ser på dette som en investering, da slike gjenstander gjerne øker i verdi over tid.

Kunstsamlere i Norge

Kunstsamlere i Norge

Frem til for 100 år siden var det få kunstsamlere i Norge. Noen av disse har jeg vært inne på tidligere og det var Sophus Larpent, Olaf Schou og Christian Langaard. Deres kunstverk har i stor grad blitt overtatt av Nasjonalgalleriet. I tiden etter 1920 det var det blant andre Johan Munthe som samlet kunstverk i Kina, der han bodde største delen av sitt liv. Disse kunstverkene har blitt overført til Vestlandske Kunstindustrimuseum. Kunstsamlinger til malere Ludvig Ravenberg og Amaldus Nielsen har blitt overdratt til museer i Oslo. Sonja Henie og hennes mann Niels Onstad hadde en betydelig kunstsamling som ble gitt til et museum i Bærum. Samlingen til Halvdan Hafsten, stor norsk kunstsamler inneholdt over 200 bilder fra 8 norske kunstnere fra slutten av 1800 og begynnelsen av 1900-tallet. Noen år før han døde ble alt dette donert til Stavanger kommune.

Flere andre kunstsamlere er Christian Bjelland-samtidskunst, Jan Petter Collier-samtidskunst, Stein Erik Hagen-Canica kunstsamling, eldre kunst og samtidskunst, Petter Olsen-eldre kunst, osv. I tillegg til private samlere er det mange kunstverk å finne som dekorasjoner på hoteller, blant annet Britannia Hotel. Enkelte banker og store norske bedrifter har også stilt ut kunstverk i lokalene sine. Universitetet i Oslo eier kunstsamlinger som er plassert rundt om på kontorvegger og i felles arealer. For ikke å glemme det, har Det norske kongehus en betydelig kunstsamling som består av mange forskjellige typer gjenstander. Jeg oppfordrer alle til å ta turen til museer og gallerier, men også ta en kikk rundt i offentlige bygg. Der kan dere plutselig få øye på noen kunstverk.