Samle blir til sykdom

Det å ha en hobby er alltid hyggelig. Da har man noe å foreta seg til enhver tid. Også i sene og mørke vinterkvelder som det er noen av i Norge. Det kommer selvfølgelig an på hva hobbyen er for noe, men det å samle på ting gir deg alltid noe å gjøre. Du kan tilegne deg mer informasjon om tingene dine, du kan lete etter nye ting på internett, du kan chatte med likesinnede på et eller annet forum, pusse og gnikke på det du har i din samling om det er av slik art som det kan gjøres med – ja altså det er mye som kan gjøres dersom man har en hobby å samle på noe.

Men det kan gå for langt også slik at hobbyen din blir til en sykdom. Det er dessverre enkelte mennesker rundt omkring i verden som ikke klarer å begrense seg når de begynner å samle på noe. Da skal de ha absolutt alt av dette og alt annet rundt blir likegyldig.

Samlemani

Når hobbyen din å samle på ting begynner å gå så langt at det begynner å gå ut over andre viktige ting i livet – da er du i hvert fall i nærheten av å ha samlemani. Det er selvfølgelig forskjellige graderinger av dette, men uansett så må du være forsiktig, og kanskje bør du søke hjelp før det utvikler seg for langt.

Men heldigvis så er det mange som har en form for samlermani, men som ikke er syke. De bruker bare all sin fritid på å forbedre samlingen sin. Kan virke kjedelig for noen, men har man først en slik glødende interesse så har man denne interessen.

Det finnes kjente personer som har samlermani. Vår gamle sportskommentator fra NRK – Ole Jakob Jorsett har en form for samlermani. Han har samlet på flere ting opp gjennom sitt liv, men det er sukkerposer som står hans hjerte nærmest.

Samlemani

Det kan være mange flere kjente personer med slike manier, uten at jeg skal lete frem flere av dem i denne artikkelen.

Sykdom

Sykdommen sier de er uhelbredelig og at det er en form for tvangspreget personlighetsforstyrrelse. Det en slik mani går ut på kort forklart er at man ikke klarer å kvitte seg med ting man har i sin besittelse, at man overdriver og skaffer ting man strengt tatt absolutt ikke behøver, det utvikler seg til bare å ha og er ikke nøye om det bare er rot og kaos og noen funksjonell svekkelse.

Men det kan komme positive ting ut av en slik sykdom også. En person som har samlermani, men ikke er for syk etterlater seg samlingen sin når han eller hun forlater denne verdenen.

Da kan det ofte dreie seg om betydelige beløp og verdier i mange samlinger. Et eksempel på dette kunne vi lese om i avisen i fjor. En far var gått bort og etterlatt seg en samling som viste seg å ha en verdi på rundt 100 000 kroner. Et hyggelig tilskudd i en ellers trist tid når noen av ens kjære har forlatt deg.