Samle på biler og kjøretøy

Det å samle på ting kan være så mangt – det er både stort og smått eller dyrt eller billige saker som kan samles. Jeg har tidligere sett på de litt ekstreme samlerne, mens jeg her i denne artikkelen vil se litt på saker som både krever mer plass og koster mer penger å samle på – jeg skal se litt på det å samle på biler eller kjøretøy.

BILER

Det er mange typer biler i verden og noen er det store penger i og samle på. Verdien øker kraftig på enkelte bilmerker og modeller. Gjerne da de som blir produsert i begrenset antall. En av verdens dyreste samlinger ble solgt på auksjon i 2015 gjennom auksjonshuset RM Sotheby`s. Samlingen ble kaldt The Pinnacle Portfolio. Auksjonen ble holdt i Monterey, California. Samlingen bestod av 25 biler, eieren var ikke navngitt person. Det ble på forhånd forventet salg for 100 millioner, men sluttsummen ble på hele 547 millioner kroner, noe som gjorde den til den mest verdifulle samlingen gjennom tidene solgt på auksjon. Og da ble ikke de to dyreste bilene solgt. En Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Competizlone som hadde en verdi på ca 130 millioner. Den andre var en Ferrari 250 GT LWB California Spider med en prisantydning på 75-90 millioner. Så her snakker vi om virkelige store samle verdier. En annen stor verdifull samling finner man i Las Vegas, Nærmere bestemt Imperial Palace Hotel. Samlingen ble bygget opp av Norsk Amerikaneren Ralph Engelstad også kaldt kasino kongen. Han elsket veteranbiler og samlet i stor stil. Han døde i 2002, men bilene står fortsatt utstilt på hotellet. Det er en stiftelse som har overtatt eierskapet. Som de fleste samlinger kan en også kjøpe noen av disse bilene, men prisen er jo relatift høy. For eksempel en Chevrloet Corvette som ble laget i kun 30 eksemplarer har en prislapp på 100 000 us dollar. Den dyreste bilen i samlingen er en Bentley Corsica Coupe fra 1930, den har en antatt verdi på 70 millioner kroner.

En Annen Nordman med en anseelig samling er Rolf Wee. Pansjonisten har samlet igjennom et langt liv. Denne samlingen har nok ikke samme verdien som forestående, men er nok verdt noen kroner. Han eier 140 kjøretøyer og et russisk jagerfly. Han har reparert og restaurert alle bilene og lastebilene han har, resultatet er at alle er kjørbare. Han har nå åpnet utstillingen for publikum i sitt over 3000 kvm store lokale. Med over 80 lastebiler er det mest sannsynlig Europas største lastebil samling. Her finner man Volga, Lada og Pobeda, gamle russiske biler. Fra 50 og 60 tallet har han de fleste store merkene som Chevrolet, Bedford og Dodge. Her finner man traktorer, taxier, motorsykler og brannbiler. Hans personlige favoritt er en Chevrolet Impala 1960 mod men en god andreplass har en Mercedes Bens 450 SLC fra 1974. Rolf Wee forteller at han har ingen oversikt over hvor mange hundre tusen timer han har lagt ned i arbeide med samlingen. Timene går fort unna når man har en hobby man elsker, så da spiller ikke tid noen rolle. Museet er åpent i sommer månedene mai, juni, juli hver fredag og lørdag.

Det var litt om noen få bil/motor samlere. Det er mange av dem der ute og interessen er stor for slike samlinger. hva jeg ser på neste gang får vi se, følg med videre.