SAMLERE AV ULIKE VARIANTER

Det er ikke uvanlig at noen samlere lar sin samlemani ta helt overhånd over livet, mens andre klarer å holde samlemanien sin på et normalt hobby nivå. Det er som tidligere nevnt utrolig mange ting man kan finne i de forskjellige samlingene verden rundt, vi ser litt på noen flere av dem.

PIPER

Piper er en av objektene mange samler på, her er det utrolig mange varianter små, store, lange og korte. En del av de gamle pipene er godt brukte, men blir ansett som yndet samler objekt.

De mest verdifulle pipene er selvsagt de eldste, men man kan finne nyere piper i samlinger som er verdt en god del penger, det kommer selvsagt an på hvor vel bevarte de er. Fra piper til miniatyr- småflaskesamlere

MINIATYRFLASKER

Et annet yndet samlerobjekt er miniatyrflasker, her finnes det mange forskjellige varianter, miniatyrflasker med alkohol, med mineralvann, med såper, med kremerosv. Verdens største samling av miniatyr flasker befinner seg på nettopp småflaskemuseet, det var Christian Ringnes som startet museet i 2003. Foruten og være verdens største samling er den også den eneste i verden av sitt slag. Museet har tre etasjer med over 50 instalasjoner som inneholder tilsammen ca 50 000 flasker. Så her er det nok og se på. Mens Norges nest største samling finner man i kjelleren hos Sven Erik Langaas, nede i kjelleren som han kaller “mannekjelleren” finnes det nesten 4000 flasker, så han har også en anseelig samling. Det var i 1967 han startet med og samle ved en tilfeldighet, det var på en bensin station han var innom at han fikk øye på noen småflasker som han syntes så fine ut og da var det igang. Han var den som hadde Norges største samling før småflaskemuseet åpnet og ble da dyttet ned på andreplassen.

ØLBRIKKER

Ølbrikker er også en ganske vanlig ting som det samles på, det finnes vel like mange typer brikker som det finnes øl merker og serverings steder og det sier litt på verdensbasis. Det finnes neppe noe ølbrikke museum som det gjorde med miniatyrflaskene, men det er noen relativf store samlinger rundt om. I England har de til og med sin egen ølbrikke forening, så noen tar dette veldig seriøst, den har fått navnet British Beermat Collectors Society.

KULEPENNER

Kulepenner er et vel nesten like vanlig samlerobjekt som ølbrikker og miniatyrflasker. Her i Norge har de også en egen forening, reklamepennens venner.

Nevner noen av de ivrigse samlerne, trond Edvardsen på vestlandet har over 50 000 penner i sin samling, ekteparet Kittelsen fra Arendal har ca 26 000 penner i samlingen sin. Men deres samlinger blir små i forhold til Danske Finn Sørensens samling på 400 000 reklamepenner, han begynte og samle da han var kun 8 år gammel og så har det bare tatt helt av. Med tre containere i hagen og det meste av plass i huset fult av penner kan man vel si at han er blandt de ekstreme samlerne. Han kan da også skryte av at han er den ene av to i hele verden som har den Danske dronning Margaretes kulepenn.

Det var noen flere samler objekter og litt om samlerne, samlingene fortsetter i neste artikkel så bli med videre i samler verden.