SAMLERE

Da har jeg sett litt på ekstreme samlere og vært litt innom det som vel kalles normale samlere. Så jeg fortsetter litt med det som anses som normale samlinger av diversesaker og ting. Jeg har tidligere nevnt at det er jo egentlig bare fantasien som setter grensene for hva man kan samle på.

KERAMIKK OG PORSELEN

Et populært samlerobjekt er jule tallerkener med tilhørende ting som boller og sauskopper mm. Det starter gjerne med at man får noen deler i julegave eller bursdags gaver. Og da vil man gjerne gjøre settet komplett. Noen stanser gjerne når de har fått dette ene serviset komplett, mens andre synes dette var gøy og utvidere med både påske, som, vinter og alle mulige andre motiver. Dette kan også videreutvikles til å bli samlinger som inneholder kaffe sett i mange forskjellige varianter, her er det utrolig mange forskjellige motiver så det blir nok litt vanskelig for enkelte og velge sin stil. Så har man minne tallerkener med foreksempel konger med familier, ett utallig utvalg av jubileumstallerkener, morsdags tallerkener og eventyr tallerkener. Natur serier er det også mange av, også mange kunstnere lager sine egne serier med for eksempel natur bilder og dyrebilde serier. Det er også utrolig mange krydder bøsser av alle typer og størrelser. Når det gjelder keramikk er det mest vanlige vaser i forskjellige varianter men det finnes mange varianter her også. Som mugger, boller, krus, fat og tallerkener. Og for de som har nok av kapital er det vel Ming vaser som gjelder.

Men det er vel ikke akkurat noe for gjennomsnitts samlerens økonomi.

BESTIKK

Andre velger og samle på bestikk. Her er det også mengder av forskjellige typer som det samles på. Fra tidlige varianter med foreksempel utskåret i elfenben til dagens støpte varianter. Det mest populære må vel være spisebestikk i sølv, bestikket har gjerne gått i arv i flere generasjoner og mange utvider samlingen videre. Den kan være verdt en god del om man har klart og samle på komplette sett. Andre igjen velger litt mere moderne stil. Det er mange firmaer som legger opp til samleserier, som man foreksempel ønsker seg deler til bursdager, julegaver og bryllup av familie og venner.

FRIMERKER OG MYNTER

Frimerker og mynter er vel noe av det mestsamlende sakene, man begynner som regel som relativt liten. Iherdige samlere som får gjerne samlepermer og gjør det meste for og fylle dem opp.

Nå er det vel sånn at de fleste mister interessen etter en tid og samlingen blir da gjerne lagt bort og glemt. Men for en del er interessen så stor at de fortsetter opp i voksen alder og får en betydelig samling etterhvert. En annen type samlinger for de små er vel gjerne fotballkort, det er en type samling som gjerne går litt i rykk og napp fra produsentenes side. Til tider veldig populært men stilner gjerne etter en stund. Kan også nevne den populære jojo`en, den kommer tilbake med jevne mellomrom og i mange forskjellige varianter som man gjerne begynner og samle på. Men de forsvinner relativft fort fra markedet igjen.

Det var litt om det man vel kan kalle de mest vanlige samlerobjektene som er. Men for all del, det finnes som sagt ingen grenser for hva man kan samle på. Jeg ser på noen flere eksempler neste gang, følg med videre.