SAMLINGER 2

Det er mange både Norske og utenlandske mynter som har stor verdi for samlerne rundt omkring. Vi tok for oss en del av de Norske myntene i forrige artikkel og fortsetter litt med det samme nå.

Mynter

Sjeldene Norske mynter er det vel egentlig ikke så mange av, men det dukker jo opp noen med ganske stor verdi innimellom, som nevnt i forrige artikkel den berømte to øringen i fra 1968. Vi har også en tyve kroners mynt fra 2001 som det ble produsert i et veldig lite antall, som er preget med en liten stjerne som omsettes for ca 1700 nkr kr om den er i perfekt stand.

En ti øring i fra 1958 ble det også lett etter i skuffer og skap, den ble preget med kun tre ben og ble dermed et yndet objekt for samlerne. Den har imidlertidig ikke så veldig stor verdi i dag, i best mulig kvalitet ligger den på ca 300 nkr.

Det var litt om de Norske myntene, så tar vi en tur ut i verden og ser litt på myntene der ute.

Utenlandske mynter

Det som blir betegnet som verdens dyreste mynt  er ifra 1794, det er en Amerikansk sølvdollar. Den ble solgt for hele 90 millioner kroner tilbake i 2016. Grunnen til at verdien er såpass høy er at den er i fra det første opplaget av sølvdollaren som ble preget og at det ble preget kun 1678 stykken av den.

Utenlandske mynter

Det som betegnes som verdens dyreste gull mynt har en verdi på over 45 millioner nkr, ingen liten sum det eller. Det er en Double Eagle fra 1933. Denne mynten blir betegnet som samlerenes ” Mona Lisa ”.

Over til en noe billigere mynt. I Danmark solgte de en speciedaler i fra 1658 som var preget med Fredrerik III, det vart den dyreste mynten solgt på auksjon i Danmark med hele 1,15 millioner kroner når hammeren falt. Grei pris for en mynt det også.

Brasher Doubloon er en Amerikansk gullmynt som ble lagd i slutten av 1880 tallet som det ble produsert veldig lite av. Den som sist ble lagt ut til salg på auksjon gikk for over syv millioner dollar, det var i 2011 så verdien i dag er nok betydelig høyere.

Den som innehar andreplassen på listen over dyreste mynt solgt på auksjon er Umayyad Gold Dinar, en mynt fra gamle Islams territorier. Den gikk for litt over seks millioner dollar i 2011. Her snakker vi om virkelig store penger for noen mynter.

Utenlandske mynter

Der avslutter vi dagens artikkel om mynter som man finner i forskjellige samlinger. Vi fortsetter i samme samlerstil i neste artikkel så følg med videre.