SAMLINGER

En del av de forskjellige samlinger rundt om i verden er unike, noen er små og noen er store, noen kan vel betegnes som enorme. Vi ser litt mere på de forskjellige samler objekter som finnes der ute.

Mynter

Det har blitt nevnt tidligere at mynter er et stort samler objekt, nå skal vi se litt mere på denne type samlinger. Mynter har i lang tid vert et yndet samlerobjek for mange, de fleste har vel serier fra den litt nyere tid, med komplette sett av nypregede mynter. De er gjerne de første ute for og sikre seg feilfrie nye mynter når de kommer ut. Andre har valgt en del eldre mynter i sin samlig, disse er da forståelig nok vesentlig dyrere mynter. Vi har en av verdens største firmaer som forhandler mynter i Norge, det er Samlerhuset. De forhandler ikke bare mynt men også frimerker, medaljer og andre samlerobjekter. Her får man utførlig dokumentasjon på de varene man kjøper, noe som er en trygghet for mange.

Mynter

Men det er da stort sett gjennom firmaer som dette at man får dokumentasjon på eventuelt myntene man kjøper, kjøpes det privat er det ikke egentlig noen garanti for ektheten eller verdien av varen. Det som var lenge Norges dyreste mynt var Gimsøydaleren i fra 1546 , denne er det bare 17 stk kjente eksemlarer av, derfor var den priset så enormt høyt.

Den ble priset til minst 600 000 nkr ved et salg i 2016, den ble solgt for langt over prissettingen, hele 760 000 nkr gikk den for. Så dette er ikke akkurat bare en hobby samler som solgte. Hele samlingen gikk for hele 2,7 millioner nkr, det var nok selgeren Magnar Hellebust veldig fornøyd med.

Nyere mynter

Det er ikke bare de gamle myntene som har stor verdi, man finner også nyere mynter som har stor verdi for samlere. Det er som regel mynter som har feilpreg og på sedlene feil trykk, eller det er produsert i et veldig lite opplag. En av de mest kjente i Norge er vel to øringen i fra 1968 som mange lette febrilsk etter i lange tider, den vart produsert i et veldig begrenset opplag og blir verdsatt til ca 500 nkr i dag. Men det mange ikke var klar over var at disse myntene kun ble solgt som del av års sett fra nettopp 1968, disse settene blir i dag omsatt for rundt 30 000 nkr, ikke dårlig fortjeneste det eller.

En annen mynt som har relatift stor verdi er den en kronen som kom ut i 1997, den var mindre en forgjengeren og var den første som ble preget med kong Harald V. Det vart innført hull i midten av mynten, her ble det en del feilpreging. Hullet uteble eller havnet skjevt dermed ble det et yndet objekt for samlerne. Det ble flere mynter som fikk det samme feilpreget etterhvert, som den nye fem kronen fra 1998, disse myntene blir omsatt i fra ca 500 til ca 5000 nkr i blandt samlerne.

Det var litt om mynter vi finner ute i samlingene, vi fortsetter i neste artikkel så bli med videre.