SJELDENE SEDLER

Mynter som samlerobjekter har vi nå sett en del på, både rimelige og ekstremt dyre mynter. Så nå titter vi litt på sedlene, noe som også er et yndet samler objekt for mange.

Norske sedler

Det ligger nok en del sedler bortgjemt med verdi over beløpet på sedelen, som for eksempel 100 lappen med bilde av Camilla Collett med serienummer som begynner på Q eller H og er rimelig feilfri, den får man mellom 1000 og 1600 n kr for. Det er nok ikke mange utover samler miljøet som er klar over disse små variasjonene som utgjør verdi økningen.

Det finnes også gamle sedler som man ikke gir særlig mye mere enn valøren på seddelen for, som den blå ti kroners seddelen. Men det finnes da noen eksempler på at man kan tjene litt ekstra på sedlene som den gule ti kroners seddelen som selges for 99 kr. Den Norske en krone seddelen i fra krigens dager går for ca 450 nkr i dag, eller 1000 lappen i fra 75 til 87 kan man få for ca 1500 nkr for, den blå utgaven av fem kroneseddelen ifra 1955 i perfekt stand går for ca 800 nkr eller den grønne femtikroners seddelen i fra 1945 som ligger på litt over 5000 nkr. Så det er bare å lete i skuffer og skap, mulig du har noen verdier liggende bortgjemt.

                                     Norske sedler

Den dyreste seddelen som er solgt i Norge er dessverre ikke en Norsk seddel, det er en seddel i fra Østerike pålydende 500 gylden, den er i fra 1816 og er i god stand. Da den ble lagt ut til salg hos auksjonshuset ble den til slutt solgt for over 900 000 nkr. Denne seddelen ble funnet i en samling som familien hadde arvet etter en av de store Norske samlerene, navnet er ikke kjent da de ville være anonyme, det fremkommer ikke hvor mye resten av samlingen gikk for, men det ble nok en grei sum for det hele til slutt.

Utenlandske sedler

Det er mange sedler rundt omkring i verden som har en mye større verdi en de fleste kanskje tror. Som den Amerikanske 100 dollar seddelen i fra 2013, Med en helt ny serie sedler men nytt serienummer øker verdien på sedlene dess lavere nummer de har, den som har nr 000000001 blir verdsatt til opp mot 15 tusen dollar, ikke noe dårlig bytte for en 100 lapp. Men det er ikke bare den som har stor verdi, alle opp til de første hundre går for en del mere en valøren på sedelen.

Andre Amerikanske sedler som samlerene interesserer seg for er de med et slags system på serienummeret som 43214321 osv, eller helt like tall som 3333333. Variantene er mange her.

Den dyreste seddelen som er solgt I Amerika er fra 1890 og pålyder 1000 dollar, den gikk for over tre millioner dollar. Nr to på listen finner man Read Seal også en tusen dollar sedel men denne er noe eldre, fra 1891. Den gikk for 2,5 millioner dollar, eller ingen liten sum.

Mye spennende rundt mynter og sedler. Følg med videre så kanskje kommer det mer om temaet her senere.